Bestaan De Kromme Akker in gevaar

Het lot van kinderboerderij De Kromme Akker in Geertruidenberg is nog altijd onduidelijk. ,,Het voortbestaan is in gevaar.”

De Kromme Akker biedt ook stageplaatsen, bijvoorbeeld aan Anniek Akkermans (r). Zij volgt een opleiding in dierverzorging. ,,Er komen hier ook veel ouderen, voor de sociale contacten”, weet ze inmiddels. © Pix4Profs / Johan Wouters

De kans is groot dat de kinderboerderij vanaf januari de huidige educatieve ruimte en kantine niet meer mag gebruiken. Dat heeft grote gevolgen voor het voortbestaan van de kinderboerderij.

,,Als we de kantine moeten opgeven, haal je het hart uit de kinderboerderij”, zegt Kees Hessels, secretaris van Stichting Kinderboerderij Dongemond. ,,We hebben dan nog weides en stallen, maar geen ontmoetingsplek meer.”

Begin oktober hoorde de stichting dat gemeente Geertruidenberg in 2020 geen subsidie meer geeft aan de kinderboerderij. De stichting kan daardoor de huur van de educatieve ruimte en kantine, waarvan de gemeente eigenaar is, niet meer opbrengen.

Het naastgelegen kinderdagverblijf heeft interesse in de ruimte. Volgens Hessels heeft de gemeente voorgesteld om ter vervanging van de kantine units op het terrein te plaatsen. ,,Pas eind november weten we of deze beschikbaar zijn. We weten nog niet of de gemeente daar ook huur voor wil ontvangen.”

Dagelijks komen kinderen uit Geertruidenberg en omstreken de geitjes voeren of de pauwen bewonderen. ,,De Kromme Akker is meer dan een dierenweide”, zegt Nicole Theuns. Ze begeleidt cliënten van Prisma die op de kinderboerderij een dagbesteding hebben.

,,Ze bloeien hier op, maar we moeten wel een ruimte hebben waar zij zich kunnen terugtrekken. Als zij hier niet meer terechtkunnen, kunnen ze niet direct ergens anders starten. Eerst moeten ze verwerken dat ze hier niet meer heengaan en ondertussen verleren ze bepaalde vaardigheden.”

Het voortbestaan van de kinderboerderij is ook van groot belang voor Aniek Akkermans (21) uit Oosterhout. Ze studeert dierverzorging aan het Prinsentuin College in Breda en heeft ervaren dat het lastig is om een geschikte stageplaats te vinden. ,,Zonder stageplaats kan ik mijn opleiding niet afmaken.” Volgens haar is de kinderboerderij ook populair bij ouderen. ,,Zij komen hier voor sociale contacten.”

Bron: BN De Stem – Rijan van Leest 31-10-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.