Besluit bijstandverlening zelfstandigen wijzigt per 1 januari a.s

Nederland heeft een sociaal vangnet voor zelfstandige ondernemers, het Bbz 2004.

Met ingang van 1 januari 2020 wijzigt het Bbz 2004 op een aantal onderdelen. De belangrijkste gevolgen voor ondernemers zijn:

Ouderenregeling zelfstandigen
Vanaf 1 januari 2020 kunnen oudere zelfstandigen van 55 tot 60 jaar, met een niet-levensvatbaar bedrijf, geen beroep meer doen op de Bbz-ouderenregeling. De Bbz-ouderenregeling biedt oudere zelfstandigen vanaf 55 jaar de mogelijkheid hun niet levensvatbare bedrijf met een inkomensaanvulling tot aan de pensioengerechtigde leeftijd voort te zetten. Met ingang van 1 januari 2020 is de regeling enkel nog beschikbaar voor oudere zelfstandigen, die geboren zijn voor 1 januari 1960.

Zelfstandigen van 55 tot 60 jaar met een niet-levensvatbaar bedrijf, kunnen tot 31 december 2019 bij de gemeente een aanvraag indienen voor de Bbz-ouderenregeling.

De afbouw van de Bbz-ouderenregeling heeft geen gevolgen voor bestaande gebruikers van deze regeling.

Binnenvaart
Gemeente Geertruidenberg is vanaf 1 januari 2020 geen centrumgemeente meer voor aanvragen van ondernemers in de binnenvaart. Ondernemers in de binnenvaart moeten vanaf 1 januari 2020 een aanvraag voor Bbz-bijstandsverlening indienen bij hun woongemeente en indien die ontbreekt, bij de gemeente van de feitelijke ligplaats ten tijde van de aanvraag.
De wijziging heeft geen gevolgen voor de bijstandverlening aan bestaande Bbz-cliënten in de binnenvaart. Voor bestaande cliënten wordt de bijstandverlening ongewijzigd uitgevoerd door gemeente Geertruidenberg.

Meer informatie
Heeft u vragen over de wijzigingen Bbz? Neem dan contact op met de gemeente via e-mail: bbz@geertruidenberg.nl.

Bron: gemeente Geertruidenberg – 26-11-2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.