Wanneer je aan ondernemers vraagt wat ze nu zo leuk vinden aan ondernemen dan is het antwoord vaak dat je je eigen tijd kunt indelen en/of dat je zelf bepaalt op welke manier, wanneer en hoe je je bedrijfsvoering voert. Hoewel dit enerzijds heel veel vrijheid geeft en biedt, zorgt het er anderzijds voor dat veel ondernemers struggelen met het vinden van balans en het loslaten van de uitkomst. Het vinden van de goede balans is voor zowel startende als ervaren ondernemers net zo’n uitdaging.

Ben jij als ondernemer in balans?

Wanneer we onszelf zouden toestaan om de uitkomst los te laten (hoe lastig dit ook kan zijn), zorg je ervoor dat je in balans blijft. Blijven focussen op hoe de uitkomst ‘moet’ zijn zorgt er namelijk alleen maar voor dat je uit balans blijft.

Je weet niet hoe dingen zullen lopen. Vooral het af en toe loslaten, of wellicht zelfs uit handen geven, zal ervoor zorgen dat je balans in je business creëert. 

Zeker wanneer je diensten aanbiedt kan dit lastig zijn. Niet altijd heb je een klik met je prospect en/of klant of sluit het direct aan. Door goed te kijken of een samenwerking zinvol is, vind je je balans.

Waar het dan om gaat is dat je ook ‘nee’ als antwoord kunt krijgen. Wanneer je hier tevreden mee bent, kun je je focussen op de prospecten/klanten met wie je wel kunt en wilt samenwerken en heb je automatisch ook meer tijd hiervoor.  

Verwar je balans ook niet met de letterlijke financiële balans. Hoewel beide wel degelijk verbonden zijn met elkaar, is het prima mogelijk om bij een van beide (en soms beide) uit balans te zijn.

Voor de financiële balans geldt heel kort door de bocht: zorg voor overzicht! 

  • Materiële/Immateriële activa
  • Vaste activa
  • Financiële activa 

In een volgend artikel gaan we hier verder op in.

Voor je eigen balans geldt:  

  • Ontspanning! Neem op tijd ruimte voor jezelf, zodat je weer kunt opladen. Voor de één is dit een avond op de bank, voor de ander de sportschool, een wandeling etc.
  • Realiteit. Wees realistisch in wat je wilt doen, vergeleken met wat haalbaar is. Maak geen to-do lijstjes waarvan je vooraf al bijna zeker weet dat het niet haalbaar is
  • Sparren. Wees vrij en open om te sparren. Dit kan met collega-ondernemers af en toe, op regelmatige basis d.m.v. vaste bijeenkomsten, met een coach etc. Je hoeft het niet alleen te doen en het wiel is vaak al eens uitgevonden. Twee, drie, vier etc. weten er meer dan jij alleen.

Ga op zoek naar je eigen balans. Wat betekent dit voor jou en wanneer bereik je dit? Iedere persoon en zo ook ondernemer heeft zijn eigen balans, dit is niet 1-op-1 te kopiëren. Al zijn er uiteraard wel een aantal zaken waardoor je je balans sneller kunt vinden, of in ieder geval kunt optimaliseren.

Zodra je je balans hebt gevonden en je bent er scherp op deze te behouden, zul je zien dat je makkelijker, simpeler en/of prettiger verder komt.

Heb je ook kennis die je wilt delen in een artikel? Of wil je in gesprek over ondernemerslessen? Laat het ons weten! Wij bieden je graag een podium. Dit kan via Academy@vog.nl

Coördinator VOG Academie – Sabine van der Hulst

 

What do you want to do ?

New mail

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.