De nostalgische ANWB-wegwijzer is weer terug in Raamsdonksveer. Vrijwilligers van Veers Erfgoed maakten zelf een replica.
“De paal is een mooie blikvanger in het dorp waarmee we een stukje historie zichtbaar maken”, vertelt Bert Joosen van Veers Erfgoed. Het idee voor de reconstructie van de wegwijzer ontstond in 2016. Joosen: “We organiseerden toen een ‘koijerroute’ door het dorp, waarin we telkens een deel van de historie lieten zien of horen.”
De route kwam ook langs ‘de Kroispad’, het kruispunt Keizersdijk – Prins Hendrikstraat, waar vroeger de wegen van ‘s-Hertogenbosch naar Lage Zwaluwe en van Breda naar Utrecht bijeenkwamen. Bij het kruispunt stonden ook de Marechausseekazerne en de halte voor de stroomtram.
De ANWB besloot dan ook in 1900 al om er een wegwijzer te plaatsen. Wanneer de laatste ANWB-paal op dit kruispunt is verwijderd, is niet helemaal duidelijk. Op foto’s uit de jaren zestig van de vorige eeuw is te zien dat de wegwijzer er nog staat en inmiddels is voorzien van verlichting.
“Aan de hand van een foto van het kruispunt uit 1955 hebben we in 2016 voor deze wandeltocht de ANWB-paal nagemaakt in hout”, vertelt Joosen. “Vervolgens is het idee ontstaan om de wegwijzer voor langere tijd te laten terugkeren in het straatbeeld en een replica te maken van het origineel.”
Reconstructie
Veers Erfgoed kreeg toestemming en ondersteuning van de ANWB. Ondanks de medewerking bleek het niet eenvoudig om de originele paal te reconstrueren. In het archief van de ANWB werd gezocht naar de juiste afmetingen.
“Maar die waren heel moeilijk te achterhalen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere oude ANWB-palen en zijn we die gaan opmeten.”
Van de originele paal heeft Veers Erfgoed niets meer kunnen terugvinden. Volgens de geruchten hebben delen van de oorspronkelijke wegwijzer nog lange tijd de wanden van een plaatselijke horecazaak versierd. “Maar wij hebben daar nooit iets van gezien.”
Belettering
Op Marktplaats vonden de vrijwilligers echter een origineel ANWB-logo uit de jaren vijftig. “Precies dezelfde zoals in die tijd op de wegwijzer stond.”
Begin dit jaar werd het materiaal geleverd, waarna de vrijwilligers zelf de paal in elkaar lasten. Volgens Joosen vormde de belettering de grootste uitdaging. “Die hebben we er met een penseeltje met de hand opgezet.”
Inmiddels is de ANWB-paal weer op ‘de Kroispad’ te vinden. Woensdag 19 juni om 15.45 uur wordt de bewegwijzering officieel in gebruik genomen.
Bron: BN De Stem – Rijan van Leest 19-06-19