Ambitie Alfa: De Groene Accountant en Adviseurs

‘Ambitie om de groene accountant en adviseurs van Nederland te worden’

In de gemeente Geertruidenberg zijn veel bedrijven te vinden, van klein tot groot. Maar welke bedrijven zitten er nu en wat doen ze eigenlijk? De VOG zoekt het uit en stelt ze voor, in deze eerste editie Alfa accountants en adviseurs.

“Wij zijn adviseurs voor het midden- en kleinbedrijf. Vanuit een stuk betrokkenheid nemen we de ondernemer mee in onze advisering en proberen we kansen te zien voor het bedrijf. Dat is het primaire vertrekpunt, op die manier proberen we waarde toe te voegen voor een onderneming”, legt directeur Pieter Dammers de basis uit.

Alfa accountants en adviseurs wil van waarde zijn voor de ondernemer, in alle fases die een bedrijf kent. “Startersfase, opbouwfase of afbouwfase. In al die facetten hebben we verschillende instrumenten om een stuk ondersteuning te geven en bedrijven in een richting te wijzen die ze nodig hebben. En dat kan van financiële aard zijn, maar bijvoorbeeld ook aan de persoonlijke kant.”

Uniek
Alfa accountants en adviseurs vierde in 2017 het 75-jarig jubileum. Opgericht in de oorlogsjaren, zonder winstoogmerk. Later is het geprivatiseerd, maar het is altijd een ‘mensenbedrijf’ gebleven. “Elke medewerker participeert, heeft aandelen. Daarin zijn we als bedrijf tamelijk uniek. Iedere medewerker is mede-eigenaar.” Dammers zegt het vol trots.

Hij benadrukt meerdere keren dat de ondernemer die klant is centraal staat, maar dat geldt ook voor de medewerker. “We hebben een vrij platte organisatie. We hebben geen vennootcultuur, willen dat iedereen kan meedelen in de revenuen. Het is hier echt gezamenlijk.” Christiaan Hakkesteegt, senior klantbeheerder, vult aan. “Je gaat je steeds meer binden als je hier werkt. Dat binden is heel belangrijk, dat is het kapitaal van de onderneming. Het is een supermooie constructie om met elkaar te werken.”

Dammers weet dat ieder bedrijf zal zeggen dat de medewerkers betrokken zijn bij de klanten, maar uit al zijn woorden blijkt het ook echt zo te zijn bij Alfa accountants en adviseurs. “Hoe ver ga je in je betrokkenheid? Als een klant in zwaar weer zit, hoe ga je dan om met je incassobeleid? Hoe ver ga je als je ziet dat iemand op omvallen staat? Wij zijn daar heel ver in gegaan. Soms heeft ons dat heel veel geld gekost, maar we hebben daar ook veel voor terug gehad. Het is meer dan een zakelijke relatie. Je komt op een diepere laag, dicht bij het hart van de ondernemer. Je kunt van betekenis zijn voor iemand, dat is mooi.”

Toekomst
Alfa accountants en adviseurs, dat in de regio zo’n 450 bedrijvenklanten heeft, heeft verschillende ambities voor de toekomst. Ooit is men vanuit de accountantskant vertrokken, maar meer en meer zal het groeien naar een adviesorganisatie. “Die omslag is al bezig”, geeft Hakkesteegt aan. “Dat is heel duidelijk te zien.”

Dammers noemt een andere belangrijke ambitie. “We hebben de ambitie om de groene accountant van Nederland te worden. We hebben sterk ingezet op nieuwe ICT-concepten, we willen het de ondernemer nog makkelijker maken en nog meer ontzorgen.” Vooral op het gebied van het ‘groene’ gedeelte worden stappen gemaakt. “We zijn daar druk mee bezig. Hoe ga je met auto’s om? Hoe ga je met werkwijzen om? Waar kun je minder papier gebruiken? Waar kun je efficiënter én groener werken?” Dammers. “We willen onder andere via een duurzaamheidscan bewustwording bij klanten creëren. We willen de ondernemer meenemen in dit soort processen. Misschien is het een stukje zendingswerk, maar wij vinden dit belangrijk.”

Bron: Fabian Eijkhout (i.o.v. VOG Redactie)

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.