Afval hamsteren op anderhalve meter afstand in Geertruidenberg

RAAMSDONKSVEER – De gemeente Geertruidenberg gaat maatregelen nemen om zwerfafval in de kernen en het buitengebied te verminderen. Vooral rommel bij de op- en afritten van de A27 en A59 is een grote ergernis.

Bron: BNDeStem – Rijan van Leest 28-04-20, 19:21

,,Daar moet echt iets aan gebeuren”, zegt raadslid Minie van de Weerd (Morgen!). ,,Bij de op- en afritten ligt het vol met troep. Nu zie je dat niet meer zo goed, omdat het gras weer is gaan groeien. Vrijwilligers die soms zwerfafval opruimen in onze gemeente mogen daar echter niet komen. Dan riskeren ze zelfs een boete.”

De raad heeft het college daarom gevraagd met Rijkswaterstaat duidelijke afspraken te maken over het schoonmaken van deze gebieden. ,,Het is een landelijk probleem dat er bij de op- en afritten veel zwerfafval ligt”, zegt wethouder Kevin van Oort. ,,Dat is grond van Rijkswaterstaat en die moet het daar schoonhouden. Meestal wordt het pas opgeruimd als er te veel rommel ligt. Onze gemeente vindt dat niet meer voldoende.”

Natuurfederatie Geertruidenberg ruimde de afgelopen maanden veel zwerfvuil op in de gemeente, zoals hier langs de Amertak.

Natuurfederatie Geertruidenberg ruimde de afgelopen maanden veel zwerfvuil op in de gemeente, zoals hier langs de Amertak. © Cees Schuller / Corien Sol

Natuurfederatie Geertruidenberg ruimde de afgelopen maanden zwerfafval op in de gemeente. De vrijwilligers vulden negentig vuilniszakken en ruimden ook nog voor een halve kubieke meter aan grofvuil op. Dat deden ze onder meer in de polder ten westen van Geertruidenberg, langs de Donge en het Amertakkanaal. Ook is het gebied Achter de Hoeven bij het Dongemond College door hen geschoond. ,,Premier Rutte heeft opgeroepen om vooral niet te gaan hamsteren, maar wij zijn toch op anderhalve meter afstand van elkaar afval gaan hamsteren”, vertelt Cees Schuller van de natuurfederatie. ,,Zo kunnen wandelaars en fietsers van de natuur genieten en hoeven ze zich niet te storen aan de rommel langs de weg.”

Van de Weerd juicht de vrijwillige opruimacties toe, maar ziet hierin ook voor de gemeente een taak. ,,De gemeente zou deze opruimacties moeten coördineren, zodat alle plekken waar veel zwerfafval ligt aan de beurt komen. Bovendien zouden dan ook de scholen en Halt erbij betrokken kunnen worden.” Ook wil ze meer waardering voor de vrijwilligers en organisaties die het zwerfafval in Geertruidenberg opruimen. ,,We zouden ze bijvoorbeeld een Groencompliment kunnen geven.”

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.