Administratie uitbesteden aan accountant of boekhouder

Maar wat zijn de voordelen voor uw administratie? En wanneer schakelt u nu welke van de twee in?

Ondernemers kiezen er om diverse redenen voor hun boekhouding uit te besteden. Het kan de grootte en complexiteit zijn, maar ook het ontbreken van kennis over en tijd voor het bijhouden van een goede boekhouding.

Accountant of boekhouder
Vaak heerst er onduidelijkheid over boekhouders en accountants. Is er een verschil? Ja, boekhouders onderhouden vaak de boekhouding voor een persoon of instelling. Accountants zijn er doorgaans voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties van grotere bedrijven. Zowel boekhouders als accountants hebben met elkaar gemeen dat zij heel nauwkeurig moeten werken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Boekhouder Accountant
Werkt vaak met Zzp’ers en freelancers, eenmanszaken en kleine mkb-ondernemers Grote(re) bedrijven. Verplicht vanaf 50 werknemers, 12 miljoen omzet, 6 miljoen balanstotaal. Werkt ook met grote en kleine mkb-bedrijven, eenmanszaken, zzp’ers en freelancers.
Rol Ondersteuning bedrijfsadministratie Inrichten bedrijfsadministratie, samenstellen en controle van de jaarrekening en advisering.
Werkzaamheden Administratieve taken, (belasting)aangiften, factureren, banktransacties, salarisadministratie. Controle van de jaarrekening (grotere bedrijven), samenstelling van de jaarrekening (kleinere bedrijven) en advisering over fiscale-, bedrijfseconomische- en juridische aspecten van de bedrijfsvoering, bedrijfsovername of –verkoop.
Opleiding Geen specifieke opleiding vereist Verplichte accountantsopleiding
Aansprakelijkheidsverzekering Niet verplicht Verplicht
Waarneming Niet verplicht Verplicht
Permanente educatie Niet verplicht Verplicht
Titel Niet noodzakelijk Verplicht (AA of RA)
Gedrags- en beroepsregels Niet verplicht Verplicht
Valt onder tuchtrecht Niet verplicht Ja
Toetsing Niet verplicht Ja

Naast het verschil in werkzaamheden zijn er ook verschillen qua opleiding, bevoegdheden en aansprakelijkheid. En dat is voor u als ondernemer heel belangrijk. Zij kunnen u precies uitleggen hoe uw onderneming er financieel voorstaat.

Over het algemeen verdient u de kosten van een goede accountant of boekhouder terug. Deze financiële specialisten richten uw boekhouding optimaal in, staan u bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Door uitbesteding van uw boekhouding kunt u zich richten op de belangrijke werkzaamheden in de onderneming.

Tips

  • Voor het kiezen van de juiste boekhouder of accountant kunt u het beste op drie factoren letten: de prijs, de kwaliteit en de service die ze moeten leveren.
  • Vraag altijd meerdere offertes op en maak heldere afspraken over verwachtingen om teleurstelling te voorkomen.
  • Als zzp’er kunt u ook overwegen een boekhoudpakket aan te schaffen. Voordeel kan zijn dat u direct inzicht heeft in uw financiën en kosten bespaard. Maar weet vooraf goed waar u aan begint.
  • Indien u zelf gaat boekhouden, overweeg dan om een boekhouder of accountant. Hij kan u helpen om uw administratie in te richten en uw boekhouding te checken. Schakel een boekhouder of accountant ook in voor een goede uitleg van de cijfers en financieel advies.

Video: Ondernemer aan het woord
In onderstaande video komt een ondernemer aan het woord die vertelt hoe hij zijn boekhouding en belastingzaken regelt. Maar ook over de voordelen van een boekhouder. Zijn boekhouder doet niet alleen zijn aangifte maar geeft ook elke maand een adviesgesprek zodat de ondernemer op tijd financieel kan bijsturen.

Handige link: Hoe beheert u uw administratie?

Bron: ondernemersplein.kvk.nl

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.

VOG eindejaarsfeest 2024

Terugblik VOG eindejaarsfeest

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.