‘Dit zou uit den boze moeten zijn’ Asfaltmachines bedreigen natuurgebied De Hillen. Natuurkenners maken zich zorgen.
Nu scheren aalscholvers nog over het water, trippelen reigers langs de oevers. Alleen in de verte hoor je het suizen van de auto’s op de A59. Asfaltmachines bedreigen natuurgebied De Hillen. Over enkele jaren start de aanpak van knooppunt Hooipolder. Tussen Oosterhout en Raamsdonksveer komt een nieuwe weg. Dwars door De Hillen. Natuurkenners maken zich zorgen.
,,Dit zou uit den boze moeten zijn”, zegt Rob Haan van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch. Stellig: ,,Met de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving in de hand zou Rijkswaterstaat dit nooit mogen doen. Hier zitten enkele zwaar beschermde soorten.” Hij wijst op onder meer de rode eekhoorn, bever, bunzing, rosse vleermuis, boommarter en watervleermuis. Zelfs een otter is eens gespot in De Hillen. Haan doet onderzoek naar de flora en fauna in het gebied. ,,Ik zit al meer dan veertig jaar in dit werk. Zo’n klein gebied met zulke hoge natuurwaarden… Dat heb ik nog nooit meegemaakt in Nederland. Het is een groene oase. Er is veel aanwas vanuit Midden-Brabant via de oevers van de Donge, aan de andere kant heb je de Biesbosch. Uniek is de ligging, tussen drukke snelwegen en bedrijventerreinen.”
De Natuurfederatie Geertruidenberg heeft de krachten gebundeld met andere natuurverenigingen in de regio Oosterhout en Breda. Naar de gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg is een brief gestuurd. ,,We hebben niet de illusie dat we de weg nog kunnen tegenhouden, maar we willen dit gebied maximaal beschermen”, zegt Peter Verwaters van de Natuurfederatie. ,,Je kunt ervan uit gaan dat die weg heel druk wordt. Dat betekent herrie en verstoring van het leefgebied van beschermde soorten.” Tijdens een rondgang in De Hillen vertelt Verwaters dolenthousiast over de flora en fauna. ,,Prachtig die vlinders en libellen, zoveel heb ik er hier nog nooit gezien…“ Even verderop ziet hij in het gras witte vlekken. ,,Waarschijnlijk zit hierboven in de boom een ransuil.”
‘Verborgen parel‘
De Hillen is in principe niet toegankelijk voor mensen, er is enkel wildbeheer. ,,De natuur heeft hier nog zijn eigen plekje, het is een verborgen parel”, vindt Verwaters. Hij wijst op de waterplas in het midden van het gebied. ,,Wat een helder water! Hier zie je geen blauwalg, de eendenkroos drijft erop.”
Verwoede pogingen
De Hillen kent meerdere eigenaren: de gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout, Staatsbosbeheer, Brabantse Delta en Rijkswaterstaat. De gemeente Geertruidenberg deed afgelopen jaren verwoede pogingen om de weg van Oosterhout naar Raamsdonksveer op een andere plek te krijgen. Tevergeefs, Rijkswaterstaat houdt vast aan een aansluiting van de Statendamweg door de polder naar De Kloosterhoeve.
,,De Hillen is de groene schakel van de Donge naar de Biesbosch. Wij vinden dat er rekening moet worden gehouden met de bijzondere natuurwaarden. Het moet toegankelijk blijven voor vele beschermde soorten.” Daarom hebben de natuurverenigingen aanbevelingen opgesteld, in de hoop dat Rijkswaterstaat hiermee aan de slag gaat. ,,We denken onder meer aan een faunapassage voor dieren en amfibieën. Een ander idee is een vislift, zodat vismigratie vanaf de Amer kan plaatsvinden.” Via kamertjes die in een spiraalvorm omhoog lopen, kan de vis naar hoger gelegen water. ,,We willen verder de waterflora- en fauna behouden in het plasgebied, door de verbindingskreken in stand te houden.”
Compenserende maatregelen
Daarnaast pleiten de verenigingen voor een uitgebreid ecologisch onderzoek. Volgens hen heeft dat in beperkte mate plaatsgevonden. ,,Plat gezegd: we kunnen hier nu niet veel mee”, reageert Noortje van Schijndel namens Rijkswaterstaat. ,,Het tracébesluit is genomen en de officiële procedure is voorbij.” Volgens haar heeft Rijkswaterstaat naar de gevolgen voor de natuur gekeken. ,,We zorgen voor compenserende maatregelen. Een aantal aanbevelingen van de natuurverenigingen gaan we uitvoeren, al zal dat niet 100 procent overeenkomen. Er is een zorgvuldig proces aan voorafgegaan, waarbij flora- en faunaonderzoek is gedaan. We zijn altijd bereid om een en ander toe te lichten.”
Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 12 aug. 2019