In haar nieuwste boek Super Social geeft zij tips hoe je dat beter kunt gaan doen.
Ondernemers en bedrijven laten nog (te) veel kansen liggen als het gaat om sociale media gebruiken om aan klanten te komen. Dat is de overtuiging van social media-adviseur Elja Daae. In haar nieuwste boek Super Social geeft zij tips hoe je dat beter kunt gaan doen. Hieronder alvast 8 tips die zij in het boek geeft.
1 Focus op je fans
Wie iets van online communities weet, weet dat alles staat of valt met een kleine groep betrokken ‘fans’. Het zijn deze actieve ‘gemeenschapsleden’ die de lijm vormen van online groepen. Je grootste fans zijn de beste reclame, dus zorg dat je hen dicht bij je houdt. Koester hen, reageer op hen, beloon hen. Houd in de gaten wie er enthousiast praat over je merk, product of bedrijf en reageer daarop. Heb je een groep fans, betrek deze dan ook actief: vraag om hun mening, laat hen meedenken over nieuwe designs en ga serieus met hen in gesprek. Degene die actief reageert op je berichten, bereid is jouw berichten te delen met zijn netwerk of – nog beter – die het leuk vindt om te reageren op de reacties van andere volgers en zo de discussie aanslingert, is goud waard.
2 Doe een oproep in je nieuwsbrief
Heb je een nieuwsbrief, doe daarin dan af een toe een oproep om je te volgen op een bepaald sociale-mediakanaal. Klinkt simpel, maar het wordt vaak vergeten. En toch kan het zomaar zijn dat je nieuwsbriefabonnees niet weten dat je ook op LinkedIn, Instagram of Facebook te vinden bent. En met ‘oproep’ bedoel ik natuurlijk niet die standaardknopjes ‘volg ons op Facebook’ of (erger nog) alleen een Facebooklogootje onderaan. Wees expliciet en geef mensen een reden om je te volgen. Ze hebben je tenslotte ook al de vrij grote gunst verleend om in hun inbox te komen. Wat gaat het volgen van jouw bedrijf op LinkedIn, Instagram of Facebook toevoegen? Maak hen nieuwsgierig. En maak je belofte waar.
3 Zet je socials in je e-mailhandtekening
Het hangt er een beetje van af wat de afspraken zijn over e-mailhandtekeningen binnen je bedrijf, maar het kan nuttig zijn om collega’s te vragen om daarin een vermelding van een of meerdere sociale-mediakanalen te vermelden. Samen bereiken jullie elke dag klanten, leveranciers en andere stakeholders en wie weet klikt er wel eens iemand door naar je socials. Wordt het lastig om een mooie e-mailhandtekening binnen je hele bedrijf te implementeren, zorg dan in elk geval dat je salescollega’s die sociale-mediaverwijzingen in hun handtekening hebben staan. Want je klanten niet wijzen op je sociale kanalen is echt een gemiste kans.
4 Doe meer met viral
Het zou zomaar kunnen gebeuren: je hebt een stukje content dat viral gaat. Heel leuk natuurlijk, maar let op: voor je het weet, heb je duizenden views gehad, maar niets gewonnen – geen nieuwe volgers, geen kliks naar je website en geen verkoop. Bedenk daarom heel goed hoe je er meer uit kunt halen. Zorg bijvoorbeeld dat je gebruikersnaam duidelijker in de berichttekst komt te staan (tag jezelf als het ware), reageer op je eigen bericht met een link naar een pagina op je website met meer informatie en reageer vanuit je bedrijfsaccount zo veel mogelijk op reacties onder berichten. Zorg ten slotte dat je de volgende dag al een follow-up hebt over hetzelfde onderwerp. Want als mensen je bericht eenmaal hebben gezien, is de kans groter dat ze je volgende bericht ook zien.
5 Geef waardevolle dingen weg
Je weet het vast nog wel, de tijd dat de like & win-acties welig tierden op Facebook. Helaas bleek het effect van die acties maar van korte duur. Als mensen je gaan volgen maar geen echte interesse hebben in je berichten, zorgt het algoritme vanzelf dat je uit het zicht verdwijnt bij die nieuwe volgers. En omdat het totale aantal actieve volgers dan relatief gezien afneemt, kan het op den duur zelfs negatieve gevolgen hebben voor je account. Maar dat is heel anders met weggevers en prijzen die wél aansluiten bij de juiste doelgroep. Rondleidingen bijvoorbeeld, of gratis versies van je software, of een kans om experts binnen je bedrijf te ontmoeten, of kans om een unieke versie van je product te winnen, of de kans om ‘foto van de week’ te worden en een tegoedbon te krijgen… er is genoeg te verzinnen! Zolang je winactie onderdeel is van een gezonde, leuke sociale-media-account waar dagelijks goede content op te vinden is, is de kans dat je bij die nieuwe volgers in beeld blijft des te groter.
6 Gebruik hashtags en locatietags
Hashtags zijn feitelijk niets anders dan zoekopdrachten of labels – zie eerder in dit boek. Hetzelfde geldt voor locatietags: klik je op de locatie, krijg je te zien wat andere mensen hebben toegevoegd aan dat label. Veel mensen volgen voor hen relevante hashtags of zoeken op locatietags om informatie en leuke accounts te vinden. Als je ze goed gebruikt, kun je jouw content vindbaar maken voor nieuwe groepen geïnteresseerde volgers. Locatietags zie je met uitzondering van LinkedIn verder eigenlijk overal, waarbij locaties op Twitter wat minder gebruikelijk zijn. Op Instagram worden ze daarentegen belangrijker, nu ze ook in stories worden gebruikt.
Een tip: klik zelf op de hashtag of locatietag die je van plan bent te gebruiken. Dan zie je al snel of hij zinvol is. Staat de hashtag met name vol met spam, zoek dan een andere die beter aansluit. En als de hashtag minder vaak gebruikt wordt, kan dat juist een reden zijn om hem te gebruiken. Opvallen met de hashtag #love (de meest gebruikte hashtag ter wereld) is vrijwel onmogelijk – hoe specifieker de hashtag is, hoe groter de kans dat hij je nieuwe volgers oplevert.
7 Zoek naar engaging formats
Zelden zul je hoge betrokkenheid halen bij een link naar een persbericht. Maar een open vraag of een quiz kan daarentegen heel veel betrokkenheid en daarmee veel meer bereik betekenen. Kijk vooral naar andere accounts met veel bereik: wat doen zij? Wat is hun toon? Hoe krijgen ze mensen toch zo ver dat die willen reageren? Vragen stellen is bijvoorbeeld een bekende truc om meer reacties uit te lokken en dus het bereik van een bericht te vergroten. Maar standaardvragen werken niet zo goed als de vraag om echte input. Misschien werken humoristische, herkenbare situaties beter, of persoonlijke verhalen, of kleine mini-enquêtes waarin je volgers hun mening kunnen geven over iets wat jouw bedrijf aangaat. Wellicht leveren bijzondere foto’s het hoogste engagement op, of een oproep om mensen te taggen onder je bericht. Wat het ook is: ga op zoek naar die engaging formats en blijf testen wat wel en niet werkt.
8 Jaag je bericht aan via andere kanalen
Het algoritme wil graag reacties zien. Als het echt belangrijk is dat een bepaald bericht bereik krijgt, kan het daarom zin hebben om al je andere kanalen in te zetten. Als ik een bijzonder of uitgebreid bericht plaats op LinkedIn, verwijs ik daar bijvoorbeeld via Twitter en Facebook naar en zelfs via mijn nieuwsbrief als dat zo uitkomt. Een slimme planning kan daarbij helpen. Voorwaarde is dat dat ene bericht op dat ene platform echt bijzonder is en waarde toevoegt. Een aankondiging, een bijzondere video, een oproep: het moet iets zijn wat je ook via je andere kanalen kunt ‘verkopen’ als iets wat de moeite waard is.
Bron: de ondernemer.nl – Elja Daae 11-05-2019